Βεγγαλικά και ζώα: Πως θα περάσουν με ασφάλεια την Ανάσταση τα κατοικίδιά σας

Κατοικίδια

Ένα από τα «έθιμα» του Πάσχα είναι η ρίψη βεγγαλικών και κροτίδων μετά το «Χριστό Ανέστη» γύρω από τις εκκλησίες.

Αν και για μερικούς ανθρώπους το γεγονός αυτό δεν είναι ανησυχητικό –αν και υπάρχει μια μεγάλη μερίδα που το αποδοκιμάζει και επισημαίνει τα κατά καιρούς ατυχήματα, δεν συμβαίνει το ίδιο και για τα ζώα συντροφιάς, που περνούν δύσκολα εκείνες τις στιγμές.

Ο τρόμος και ο φόβος που κυριεύει εκείνη τη στιγμή τα ζώα είναι έντονος, κάτι που τα οδηγεί σε πανικό στην προσπάθειά τους να προστατευτούν.

Τι μπορείτε να κάνετε

Όπως επισημαίνουν οι κτηνίατροι και οι φορείς προστασίας ζώων, το καλύτερο που έχει να κάνει ο ιδιοκτήτης ενός ζώου συντροφιάς είναι να κρατήσει το ζώο σε ασφαλή χώρο εντός του σπιτιού.

Αν το ζώο μείνει σε κάποιο μπαλκόνι, ταράτσα ή αυλή υπάρχει κίνδυνος να τρομοκρατηθεί και να τραυματιστεί ή να διαφύγει, προσπαθώντας να αποφύγει την δυσάρεστη κατάσταση στην οποία θα βρεθεί.

Θα πρέπει να μειώσετε όσο των δυνατών τους θορύβους και τη λάμψη από τα πυροτεχνήματα, προκειμένου να μειωθεί ο τρόμος του ζώου, ενώ μπορείτε να ανοίξετε την τηλεόραση ή να βάλετε ήρεμη μουσική.

Μάλιστα, αν αυτό γίνει πριν ξεκινήσουν τα βεγγαλικά και ο ήχος από τα πυροτεχνήματα είναι πιθανό να του αποσπάσει την προσοχή και να μην επηρεαστεί σημαντικά.

Επίσης, μπορείτε να του δώσετε μια λιχουδιά ή ένα παιχνίδι. Έτσι μπορεί να συνδυάσει τους θορύβους με θετικές εμπειρίες και να είναι απασχολημένο έχοντας αλλού την προσοχή του και όχι στους θορύβους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν θα πρέπει το μαλώσετε ή να του φωνάξετε αν τρομάξει, καθώς τότε θα του επιβεβαιώσετε ότι υπάρχει λόγος να φοβάται, ενώ καλό θα έκανε και μια βόλτα νωρίτερα, ούτως ώστε να είναι πιο κουρασμένο και ήρεμο.

Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχάσετε να έχετε φορέσει στο κατοικίδιό σας την ταυτότητά του, καθώς αυτή θα σας προστατεύσει από τα χειρότερα αν το ζώο απομακρυνθεί από το χώρο σας.

Πηγή in.gr